Kuchnia

Zasada jest  prosta – ma być wygodnie, praktycznie, estetycznie i elegancko. 

Kuchnia na wymiar to przestrzeń, w której spędzamy dużo czasu. Musimy więc ją tak zaaranżować by  odpowiadała naszym gustom, byśmy mogli łatwo i komfortowo ją użytkować korzystając przy tym ze sprzętów. We współczesnej kuchni każdy przedmiot i mebel ma swoje określone miejsce. Na zbędne, przypadkowe i  źle rozmieszczone przedmioty współczesna pani domu nie może sobie pozwolić.  Kierując się więc tą zasadą,  piekarnik jest  na wysokości oczu a blaty robocze mają wysokość dostosowaną do wzrostu domowników. Jak w każdej dziedzinie, tak w przypadku kuchni obowiązują trendy, nowości i mody.

Podstawą projektowania kuchni nowoczesnej jest minimalizm. Meble są więc proste w formie, eleganckie a nierzadko wręcz mają charakter ascetyczny. Zabudowa jest  prosta w użytkowaniu i łatwa do utrzymania w czystości. Wygodne systemy koszy, szuflad i półek sprawiają, że meble zajmują stosunkowo mało miejsca, a są przy tym wyjątkowo pojemne. Niezwykle przydatne są w tym temacie systemy cargo, które są nieodzownym elementem dobrze zaprojektowanej kuchni.

Fronty szafek mogą być szklane osadzone w konstrukcji aluminiowej. Absolutnym przebojem są jednak te wykonane na wysoki połysk lakierowane lub akrylowe oraz oczywiście fornirowane . Modne kolory to niewątpliwie biel, czerń i niezawodna szarość. 

Popularne jest też mieszanie różnych materiałów. Najlepszy efekt dają te wysokiej jakości. Zestawienie np. orzechowego forniru z gładkimi białymi frontami i stalą tworzy efekt wysmakowanej elegancji. 

Meble mogą być pozbawione uchwytów. W zamian mają niewidoczne wgłębienia, albo wyposażone są w mechanizmy, które umożliwiają otworzenie szafek. Jeżeli decydujemy się na uchwyty, są to zazwyczaj proste elementy ze stali nierdzewnej. 

Kuchnia nowoczesna powinna być też „eco”, czyli obowiązkowo projektujemy nowoczesne śmietniki. Posiadają  kilka komór, pozwalających na selektywne sortowanie odpadków. Takie kosze są jednocześnie narzędziami do przechowywania przydatnych akcesoriów kuchennych, takich jak detergenty, ścierki, worki. 

Szeroki wybór przedmiotów, możliwości aranżacyjne sprawiają, że kuchnie projektuje się do indywidualnych potrzeb inwestora. Zależnie od tego ile czasu w niej spędza, jaki sposób życia prowadzi oraz co i czy w ogóle gotuje.